ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Χριστούγεννα 2010














Λειτουργικό χειρόγραφο του ευχολογίου της Μπρατισλάβα, των αρχών  του 14ου αιώνα που σώζεται σε πολλά τμήματα. Βρίσκεται στα Αρχεία της Αρχείο, στο Μουσείο της πόλεως της Μπρατισλάβα και στην Αδελφότητα του Αγίου Adalbert στην Trnava. Αρχικά με 366 φύλλα, σήμερα υπάρχουν 303 συνολικά. Υπάρχουν ζωγραφισμένες σιλουέτες κυρίως ως αρχικά γράμματα, με βιβλικά μοτίβα σε ορισμένα από αυτά τα φύλλα περγαμηνής του Codex.

Ένα από αυτά τα έργα ζωγραφικής, στα φύλλα περγαμηνής στο Μουσείο της πόλης, είναι το αρχικό γράμμα του κεφαλαίου της Γέννησης. Η σκηνή τοποθετείται στο  σχήμα του γράμματος P. Αυτό είναι το αρχικό γράμμα του κειμένου που αρχίζει με την φράση Peur natus est(γεννήθηκε αγόρι).  Μια απλή σημείωση πάνω στο κείμενο δείχνει οτι πρόκειται για ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι το οποίο εντάχθηκε στο λειτουργικό κώδικα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 12.11.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: Χριστούγεννα 2010
ΑΞΙΑ: € 0,40