ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Θησαυροί από το Μουσείο Τέχνης της Εσθονίας




























Ξεκινώντας από αυτό το έτος, τα Ταχυδρομεία της Εσθονίας,  σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης της Εσθονίας, δρομολογούν  μια σειρά γραμματοσήμων αφιερωμένη στην Εσθονική τέχνη, από τους θησαυρούς αυτού του Μουσείου. Στο μέλλον, ένα γραμματόσημο της σειράς θα κυκλοφορεί κάθε 17 Νοεμβρίου. Ο ζωγράφος του Lennuk (1910, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σχέδιο για μια μεγάλη τοιχογραφία) είναι ο Nikolai Triik, που ήταν παθιασμένος με τις στρατιωτικές εκστρατείες και την ρομαντική ζωή των Βίκινγκ, ενώ εργαζόταν στο σχέδιο.  Διαβάζοντας στο επικό ποίημα Kalevipoeg την ΧΙΙ ωδή, «Ταξίδι στο τέλος του κόσμου», με το μάτι του συμβολισμού, ο καλλιτέχνης ενέτεινε το μυστικιστικό αντικείμενο με απλουστευμένη φόρμα και αντίθεση των φωτεινών χρωμάτων. Το κόκκινο πανί του αργύρου πλοίου είναι ένα σύμβολο του φωτός του ήλιου. Η αψίδα του ουράνιου τόξου πάνω από αυτό επαναλαμβάνεται ως μια λάμψη πάνω από το νησί Varrak του μάγου Lapp, αριστερά και πάνω από το νησί του δαίμονα «Νησι των Αστραπών» στα δεξιά. Το Art Nouveau έργο με τέμπερα αποτελείται από τρία μέρη και σχετίζεται με το έργο των Gerhard Munthe, Akseli Gallen-Kallela και Nikolai Roerich, εθνικούς Ρομαντικούς ζωγράφους του 19ου και 20ου αιώνα, οι οποίοι υπηρξαν παραδείγματα για τον Triik.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 17.11.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: Θησαυροί από το Μουσείο Τέχνης της Εσθονίας
ΑΞΙΑ: € 0,58
ΧΩΡΑ: Εσθονία

Πηγή: http://www.post.ee/1946?id=1946&prod_id=8041