ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Τέχνη: Γοτθικές τοιχογραφίες














Η ιστορία του καθεδρικού ναού του Αγίου Μαρτίνου, Επισκόπου στην Spišská Kapitula πάει πίσω στον 13 αιώνα. Η τωρινή του μορφή είναι αποτέλεσμα πολλών ανακατασκευών. Η αρχική ρωμανική περίοδος αντιπροσωπεύεται από τον χώρο στο δυτικό τμήμα - κολώνες με μούρα στα κιονόκρανα, δύο πύλες και ένα άγαλμα λιονταριού από την αρχική δυτική πύλη. Με μια σημαντική ανοικοδόμηση κατά το τελευταίο τρίτο του 15ου αιώνα, η εκκλησία μετατράπηκε σε τρίκλητη με υψηλούς χώρους και με αστερωτούς θόλους. Η ανοικοδόμηση ολοκληρώθηκε πλήρως με την κατασκευή παρεκλησίου με νεκροθάλαμο, από την οικογένεια Zapolsky.

Η τοιχογραφία με θέμα την στέψη του Karl Robert αντιπροσωπεύει τα απομεινάρια της διακόσμησης που υπήρχε κατά την περίοδο πρό της Γοτθικής ανακατασκευής τον 15ο αιώνα. Το θέμα του έργου κάτω από τη βόρεια πύλη είναι μια πανηγυρική σκηνή, η οποία κυριαρχείται από τη Μητέρα του Θεού με τον Ιησού στα γόνατά της. Ο θρόνος της, τα λευκά ρούχα του Ιησού και τα στολίδια σε όλο τον πίνακα, παραπέμπουν στην βυζαντινή τέχνη, όπως αυτή τροποποιήθηκε από τους ιταλούς ζωγράφους του 13ου και 14 αιώνα. Η Μαρία με τον Ιησού στρέφουν το κεφάλι προς το βασιλιά που φορά ένα στέμμα στο κεφάλι του. Πίσω του - με διαχωριστικό ασπίδα με κόκκινες και λευκές ακτίνες και κρίνα της οικογενείας Anjou – γονατίζει ο Frantisek Thomas Semsay, ένας πυργοδεσπότης του Spiš.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 26.11.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: Τέχνη: Γοτθικές τοιχογραφίες
ΑΞΙΑ: € 1,20
ΧΩΡΑ: Σλοβακία