ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Καθεδρικός Ναός της Σεγκόβια
















Ο καθεδρικός ναός της Segovia άρχισε να χτίζεται το 1525 σύμφωνα με τα σχέδια του Juan Gil de Hontañon κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου του V, σε αντικατάσταση παλαιότερου καθεδρικού ναού που είχε καταστραφεί το 1520 κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Comunidades. Είναι ύστερου γοτθικού ρυθμού και στην κατασκευή του έργου συμμετείχαν επίσης ο γιος του Gil de Hontañon, Rodrigo, που σχεδίασε το εγκάρσιο κλίτος και το άνω τμήμα και ο Juan de Gruas που έχτισε την εσωτερική, με καμάρες, αυλή. Το σχέδιο και η κατασκευή αυτού του υπέροχου ναού έχει την παραδοσιακή μορφή με τρία κλίτη και παρεκλήσια που βρίσκονται μεταξύ των στηριγμάτων, τα οποία κλείνουν με ράβδους σιδήρου μεγάλης ομορφιάς και καλλιτεχνικής αξίας. Στο εγκάρσιο κλίτος υπάρχει ένας μεγάλος τρούλος και στο άνω μέρος υπάρχουν επτά πολυγωνικά παρεκκλήσια.

Ο καθεδρικός ναός έχει μια αξιόλογη καλλιτεχνική κληρονομιά που αποτελείται από τα παράθυρα βιτρό, τεχνουργήματα από σφυρήλατο σίδηρο, περίτεχνα σκαλιστά στασίδια της χορωδίας και δύο μπαρόκ όργανα του Juan de Juni. Εκτός από το κύριο βωμό, έργο του Francisco Sabatini, υπάρχουν υπέροχα παρεκκλήσια, όπως το του Ιερό Μυστήριο με βωμό από τον επιδεικτικό José de Churriguera, το παρεκκλήσι της Καταγωγής, που διαθέτει τον ξαπλωμένο Χριστό του Gregorio Fernández, έργα ζωγραφικής και άλλα αφιερώματα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ : 15.07.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ : Καθεδρικός Ναός της Σεγκόβια
ΑΞΙΑ : € 2,75
ΧΩΡΑ : Ισπανία