ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

100 χρόνια από την γέννηση της Μητέρας Τεῤέζας










Με την ευκαιρία της 100ης επετείου από τη γέννηση της Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, γνωστής σε όλο τον κόσμο ως «Μητέρα Τερέζα», τα Αυστριακά ταχυδρομεία εκδίδουν ένα γραμματόσημο ως ένδειξη σεβασμού για αυτήν την μεγάλη γυναίκα.

Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1910 στο Üsküp που ήταν τότε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σήμερα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ανατράφηκε σε μια πλούσια καθολική οικογένεια με αυστηρά θρησκευτικά πρότυπα και ήδη από την ηλικία των 12, αποφάσισε ότι θα γίνει μοναχή ενώ στην ηλικία των 18 ζήτησε να γίνει δεκτή στο Τάγμα των Αδελφών του Loreto. Πήγε στην Ιρλανδία, και σύντομα μετακόμισε στην Ινδία, όπου, στην Καλκούτα, πήρε το πρώτο όρκο της ως μοναχή. Τα επόμενα 17 χρόνια ήταν στο σχολείο St Mary στην Καλκούτα, αρχικά ως δασκάλα και αργότερα ως διευθύντρια. Σε ένα από τα πολλά ταξίδια της, στην Καλκούτα, στις 10 Σεπτεμβρίου 1946, φέρεται να αισθάνθηκε ότι έχει έχει μια θεία αποστολή: να βοηθήσει τους φτωχούς. Περιέγραψε την εμπειρία αυτή στο ημερολόγιό της ως «μυστηριακή συνάντηση με τον Ιησού», που την διέταξε να «εγκαταλείψει τα πάντα και να τον ακολουθήσει σε τρώγλες και να τον υπηρετήσει ως τον φτωχότερο μεταξύ τους των φτωχών". Δύο χρόνια αργότερα πήρε άδεια να εγκαταλείψει το μοναστήρι και τις Αδελφές του Loreto, πράγμα που σήμαινε ότι θα μπορούσε να αφήσει το Τάγμα αλλά να μην αποβάλλει την ιδιότητά της ως μοναχή. Από εκεί η Μητέρα Τερέζα έζησε στις φτωχογειτονιές της Καλκούτας. Αρχικά εργάζεται μόνη της και αργότερα πήγαν κοντά της και ορισμένοι πρώην μαθητές της. Το 1948, πήρε την ινδική υπηκοότητα, και το 1950 ίδρυσε το Τάγμα «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας», που σύντομα έλαβε παπική αναγνώριση. Το Τάγμα έλαβε ιδιαίτερη μέριμνα για τους θνήσκοντες, τα ορφανά και τους ασθενείς, αλλά εργάσθηκε ιδιαιτέρως γιά τους ανθρώπους με λέπρα. Σήμερα, πάνω από 3.000 μοναχές και πάνω από 500 μοναχοί σε 710 ιδρύματα σε 133 χώρες του κόσμου είναι μέλη του Τάγματος της Μητέρας Τερέζας.

Η Μητέρα Τερέζα έλαβε πολλά βραβεία για την, σχεδόν υπεράνθρωπη, δράση της, εκ των οποίων τα σημαντικότερα ήταν το Βραβείο Balzan για την Ανθρωπότητα, την Ειρήνη και την Αδελφότητα μεταξύ των Εθνών το 1978, καθώς και το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης το 1979.

Η Μητέρα Τερέζα πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, σε ηλικία 87 ετών. Μετά την κηδεία της που την παρηκολούθησαν από ηγετικές φυσιογνωμίες παγκόσμιας εμβέλειας, ετάφη στο μοναστήρι που η ίδια είχε ιδρύσει. Η αγιοποίησή της, η ταχύτερη στη σύγχρονη εποχή, πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτώβρη 2003.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 26.08.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: 100 χρόνια από την γέννηση της Μητέρας Τεῤέζας
ΑΞΙΑ: € 1,30
ΧΩΡΑ: Αυστρία

Πηγή: http://www.post.at/eshop/philatelieshop/detail.php?prod=210320