ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

250η επέτειος της γέννησης του εφευρέτη Degen Jakob














O Jakob Degen, γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1760 στο Liedertswil στην Ελβετία, και έχει περάσει στην ιστορία ως ένας εξαιρετικά δημιουργικός εφευρέτης και πρωτοπόρος της αεροπορίας. Το νέο γραμματόσημο αποτίει φόρο τιμής στο μεγάλο αυτό μυαλό του 18ου και 19ου αιώνα..
Αρχικά ο Degen, ο οποίος μετακόμισε στη Βιέννη κατά την παιδική του ηλικία, κατασκεύαζε και εμπορεύετο ταινίες αλλά το 1778 άρχισε να μαθαίνει την τέχνη του ωρολογοποιού, και το 1792, μετά από εξετάσεις ανεγνωρίσθη ως αρχιτεχνίτης. Το 1807 σχεδίασε την πρώτη ιπτάμενη μηχανή, εφοδιασμένη με κινητά πτερύγια που κινούνται με μυϊκή προσπάθεια. Ένα χρόνο αργότερα τοποθετηθεί σε αυτό το μηχάνημα  ένα μπαλόνι υδρογόνου, το οποίο του έδωσε την απαραίτητη άνωση. Με  αυτή τη συσκευή του Degen, που ονομάστηκε «Ornithopter», επιτεύχθηκε η πρώτη ελεγχόμενη πτήση, το Νοέμβριο του 1808 - ένα γεγονός που αναπαρίσταται από το γοητευτικό μοτίβο σε αυτό το γραμματόσημο. Το 1816 σχεδίασε ένα έλικα που κινείται από τον μηχανισμό του ρολογιού. Αυτό το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο στον κόσμο, πέταξε σε υψός 160 μέτρων στους κήπους Πράτερ της Βιέννης.
Ο Degen ασχολήθηκαν επίσης και με άλλα, πολύ διαφορετικά πεδία. Μία από τις εφευρέσεις του, που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα, είναι η της υδατογραφίας των χαρτονομισμάτων. Πέθανε στις 28 Αυγούστου 1848 στη Βιέννη.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 15.10.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: 250η επέτειος της γέννησης του εφευρέτη Degen Jakob
ΑΞΙΑ: € 1,25
ΧΩΡΑ: Αυστρία