ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Πολεοδομία











Στα πλαίσια της σειράς «Πολεοδομία», τα ισπανικά ταχυδρομεία αφιερώνουν ένα γραμματόσημο στον Καταλανό πολιτικό μηχανικό Ildefonso Cerda, που σχεδίασε την επέκταση της Βαρκελώνης (Ensanche). Στο γραμματόσημο εικονίζεται ένα πορτραίτο του Cerda από τη συλλογή του Ateneu Barcelonés και στο φόντο τα χαρακτηριστικά του σχεδίου επέκτασης. Το πρωτότυπο χειρόγραφο και ο χάρτης με τα περίχωρα της Βαρκελώνης και το Μεταρρυθμιστικό Σχέδιο και Σχέδιο Επέκτασης του 1859, αποτελούν ιδιοκτησία της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο (Real Academia de Bellas Artes de San Fernando) στη Μαδρίτη.
Ο στόχος της Ensanche της Βαρκελώνης ήταν να καλυφθεί η έλλειψη στέγης και οι κακές συνθήκες διαβίωσης και   υγιεινής  που υπήρχαν στο παλιό ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης. Μετά από ένα σιδηροδρομικό ταξίδι στη νότια Γαλλία το 1844, κατάλαβε ότι η κινητικότητα και η επικοινωνία ήταν βασικά στοιχεία για να μεταμορφωθούν οι πόλεις, εξ ου και η ιδέα της επέκτασης της πόλης της Βαρκελώνης. Το 1855 του ανατέθηκε η σύνταξη τοπογραφικό χάρτη των γύρω περιοχών της Βαρκελώνης. Με αυτή την ευκαιρία,  παρουσίασε και ένα πρώτο σχέδιο του Eixample, αν και έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1859 για να υποβάλει το τελικό σχέδιο που εγκρίθηκε το 1860. Ο Cerda σχεδίασε το Ensanche της Βαρκελώνης ως μια νέα πόλη επάνω σε κάνναβο,στην πεδιάδα μεταξύ των ποταμών Llobregat και Besós. Συνέλαβε μια ανοιχτή και σύγχρονη πόλη, όπου θα κυριαρχεί η ισονομία και ισοτιμία, με προτεραιότητα στην άνετη κυκλοφορία κυκλοφορία όλων των τύπων και τετράγωνα με φαλτσογωνιές και εκτενείς χώρους πρασίνου.  
Η Ensanche ή L'Eixample βρίσκεται στη δεύτερη συνοικία της Βαρκελώνης, και καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της πόλης, σε μια ευρεία περιοχή των 7,46 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε αυτήν την περιοχή είναι το γνωστό Paseo de Gracia y Sant Joan, δρόμοι και λεωφόροι, όπως η Αραγονία, Balmes, Diagonal, Rambla de Catalunya και Gran Vía de les Corts Catalanes και πλατείες, όπως η Καταλονία, Sagrada Familia, Γκαουντί, Francesc Macià και Les δόξες Catalanes. Τα διάσημα κτήρια Casas Mila, Batlló και Punxes καθώς και ο ναός της Sagrada Familia είναι επίσης σε αυτήν την περιοχή.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 14.10.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: Πολεοδομία
ΑΞΙΑ: € 0,34
ΧΩΡΑ: Ισπανία