ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

50η επέτειος του Διεθνούς Αεροδρομίου









Μετά από μακρές συζητήσεις  και μετά από μια θετική έρευνα του IGN (National Geographic Institute), η Συνέλευση της Γαλλικής Πολυνησίας αποφάσισε, στις 17 Ιουνίου 1955, τη δημιουργία ενός διεθνούς αερολιμένα στον ύφαλο της Faa'a. Ωστόσο, μόλις στις 15 Μαΐου 1957, μετά από μια διυπουργική συνάντηση στο Παρίσι, ελήφθη η τελική απόφαση κατασκευής του αεροδρομίου.  Ο εν λόγω αερολιμένας ήταν μια βολική τοποθεσία στο κέντρο της Ωκεανίας για τις διαδρομές Αυστραλίας-Αμερικής.
Τα έργα άρχισαν το Μάιο 1959 και διήρκεσαν 18 μήνες. Η πλειοψηφία των ανδρών στην Ταϊτή εργάστηκε σε αυτό γιγαντιαίο εργοτάξιο. Ένα πρώτο τμήμα των 2.000 μέτρων, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1960, και αυτός ο μικρός διάδρομος προσγείωσης εδόθη άμεσα στην κυκλοφορία σε ελικοφόρα αεροσκάφη.
Αν και το DC-8 της TAI (Transports Aιriens Intercontinentaux) άγγιξε το έδαφος στις 4 Μαΐου 1961, τα επίσημα εγκαίνια του αεροδρομίου πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου 1961, με ομιλίες από πολιτικά πρόσωπα, τοπικές αρχές, μουσική και χορούς, σύμφωνα με το έθιμο της Ταϊτής. Αυτό το πρώτο αεριωθούμενο επιβατηγό αεροσκάφος άνοιξε τη διαδρομή Παρίσι - Los Angeles - Papeete, και ακολούθησαν άλλες γραμμές, που εξυπηρετούν κυρίως χώρες του Ειρηνικού. Το γεγονός αυτό, κάθε φορά, προκάλεσε αμέτρητες αναμνηστικές σφραγίδες, οι οποίες έχουν γίνει ανάρπαστες από τους θεματικούς του αεροπορικού φιλοτελισμού.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 14.10.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: 50η επέτειος του Διεθνούς Αεροδρομίου
ΑΞΙΑ: 500 F CFP (4,14 €)
ΧΩΡΑ: Γαλλική Πολυνησία