ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Λοφιοφόρος τρίτωνας













O λοφιοφόρος τρίτων (Triturus cristatus) είναι ένα είδος που ανήκει στην τάξη των Amphibia, τη σειρά Caudata και την οικογένεια Salamandridae. Ζει στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και είναι ένα προστατευόμενο είδος στην Εσθονία.
Τα ενήλικας μπορεί να φτάσουν τα 18 εκατοστά, ενώ το θηλυκό είναι ελαφρώς μικρότερο από το αρσενικό. Το χρώμα του λοφιοφόρου τρίτωνος εξαρτάται από το περιβάλλον διαβίωσής του, αλλά είναι συνήθως σκοτεινό - μαύρο, καφέ ή γκριζωπό στην πλάτη και το κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα με σκούρα μπαλώματα κάτω. Το δέρμα είναι τραχύ, όπως αυτό του βάτραχου. Κατά την περίοδο του ζευγαρώματος των αρσενικών αναπτύσσει μπλε άσπρες λωρίδες στις πλευρές της ουράς και ένα σχετικά υψηλό λοφίο, το οποίο σταματά στο κολόβωμα του σώματος και έχει δώσει το όνομα του είδους. O λοφιοφόρος τρίτων προτιμά για κατοικία λίμνες χωρίς ψάρια, μέσα σε δάση, αλλά απαντάται επίσης και σε κοιλάδες με ποτάμια.
(Τρίτωνες έχω συναντήσει και παρατηρήσει στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα, κοντά στο Αρκουδόρεμα – αξέχαστη εμπειρία)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 14.10.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: Λοφιοφόρος τρίτωνας
ΑΞΙΑ: 4 x € 0,58
ΧΩΡΑ: Εσθονία

Πηγή: http://www.post.ee/1946?id=1946&prod_id=8034