ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ορυκτά και πετρώματα



















Τα Ταχυδρομεία της Κροατίας   κυκλοφόρησαν ένα μπλοκ δύο γραμματοσήμων, το καθένα ονομαστικής αξίας 3,10 HRK. Τα γραμματόσημα  απεικονίζουν αχάτη, που βρέθηκε κοντά στην πόλη της Lepoglava και ασβεστόλιθο  από το νησί Brač.  

Η Πέτρα Top (ή Gaveznica) είναι ένα ηφαιστιακό ορυκτό που βρέθηκε κοντά στην Lepoglava, και σχηματίστηκε περίπου 22 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν αχάτη ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Κροατία, εξαιτίας της οποίας η περιοχή ανακηρύχθηκε γεωλογικό μνημείο της φύσης. Η πέτρα ήταν η ίδια που χρησιμοποιείται ήδη από την παλαιολιθική εποχή, γίνεται εμφανής από τα εργαλεία που βρέθηκαν σε κοντινές σπηλιές. Υπάρχει σε αποχρώσεις που κυμαίνονται από το γαλάζιο με γκρι και μαύρο και είναι, όπως και πολλά άλλα είδη αχάτη, πολύ δημοφιλές στην κατασκευή κοσμημάτων. 

Ο Ασβεστίτης είναι ένα από τα πιο κοινά πετρώματα και συναντάται κυρίως ως ασβεστόλιθος, που σχηματίζει μερικά από τα πιο όμορφα βουνά της Κροατίας. Η διάσημη πέτρα από το νησί του Brac, μερικές φορές αναφέρεται ως " μάρμαρο του Brač", έχει γίνει γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πολλών σπουδαίων κτιρίων, όπως το Παλάτι του Διοκλητιανού στο Σπλιτ ή τα κτίρια του κοινοβουλίου στη Βιέννη και τη Βουδαπέστη.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 15.10.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: Ορυκτά και πετρώματα
ΑΞΙΑ: 2 x 3,10 HRK
ΧΩΡΑ: Κροατία

Πηγή:
http://www.posta.hr/main.aspx?id=148&idmarke=2128
http://www.posta.hr/main.aspx?id=148&idmarke=2129