ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

200ετία από την γέννηση του Πάπα Λέοντος ΧΙΙΙ














Lumen σε caelo ( φως στον ουρανό ), είναι η σύνοψη του προφητικού οράματος του Αγίου Μαλαχία που αναφέρεται στην θητεία του Vincenzo Gioacchino Pecci Leo ΧΙΙΙ), του οποίου η δισεκατονταετηρίδα από την γέννησή του τιμάται φέτος. Ο παπικός του θυρεός απεικονίζει έναν κομήτη στον ουρανό πάνω από ένα κυπαρίσσι. Προικισμένος με μεγάλη γνώση και παθιασμένο ενδιαφέρον για τη λατινική γλώσσα στην οποία διέπρεψε από νεαρή ηλικία, σπούδασε στους Ιησουίτες, στο Viterbo, στο Collegio Romano. Χειροτονήθηκε ιερέας στην ηλικία των 27 και εστάλη πρώτα στην επισκοπή του Μπενεβέντο και αργότερα εκείνη της Περούτζια όπου και παρέμεινε για σχεδόν 30 χρόνια. Ήταν επίσης πρεσβευτής του παπά στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Εξελέγη ως 256ος Πάπας και τον θυμούνται για τις 86 εγκυκλίους που έγραψε, επίσης, ως ένας τρόπο για να ξεπεραστεί η απομόνωση στην οποία βρέθηκε η  Αγία Έδρα, μετά την ενοποίηση της Ιταλίας. Η διασημότερη εγκύκλιος ήταν η Rerum Novarum (1891), η οποία αποτέλεσε σημείο στροφής στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας. Ήταν η πρώτη φορά που η Εκκλησία απευθύνεται στην πραγματικότητα της ιταλικής ζωής εκείνη την εποχή, που χαρακτηρίζεται από κοινωνικές συγκρούσεις λόγω των ιδιαίτερων ιστορικών και πολιτικών συνθηκών. Αντανακλώντας αυτήν την πραγματικότητα, η εγκύκλιος ζητεί μια ενιαία απάντηση από την Εκκλησία, το κράτος και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να βρουν τρόπους για να επιλυθεί το "κοινωνικό ζήτημα". Για το λόγο αυτό Leo ΧΙΙΙ έγινε γνωστός ως ο  «πάπας των εργαζομένων» και  «ο πάπας της κοινωνίας». Σε αντίθεση με τις προβλέψεις η θητεία του διήρκεσε 25 χρόνια και σηματοδοτεί την τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία. Ο Leo ΧΙΙΙ πέθανε στις 20 Ιουλίου 1903 και ετάφη στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού. Η δισεκατονταετήριδα από τη γέννησή του εμφανίζεται σχετική με τα σημερινά γεγονότα, επίσης σε σχέση με την πρόσφατη εγκύκλιο Caritas in Veritate του XVI, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στην Rerum Novarum.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 20.09.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: 200ετία από την γέννηση του Πάπα Λέοντος ΧΙΙΙ
ΑΞΙΑ: € 0,65
ΧΩΡΑ: Βατικανό

Πηγη: http://www.vaticanstate.va/EN/Services/Philatelic_and_Numismatic_Office/_dettaglio_emissioni--id--Shop%20Francobolli--cat--2010--prod--F_2010_013.htm