ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

200τία από γεννήσεις των Φρ. Σοπέν και Ρ. Σούμαν





























Ο Fryderyk Franciszek Chopin γεννήθηκε την 1 Μαρτίου του 1810 μέσα σε μια οικογένεια που είχε πάθος για τη μουσική. Ξεκίνησε να μελετά μουσική σε πολύ μικρή ηλικία και έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του ήδη από την ηλικία των 8 ετών. Αν και ήταν στενά συνδεδεμένος με την αγαπημένη πατρίδα του, την Πολωνία. πήγε στο Παρίσι. όταν ήταν 20 και δεν ξαναγύρισε. Οι υπέροχες συνθέσεις του, συμπεριλαμβανομένων των mazurkas, polonaises και Νυκτερινών, δείχνουν σαφώς την επιρροή της λαϊκής μουσικής της Πολωνίας, όπου τον τιμούν ως ένα πραγματικό εθνικό ήρωα. Αυτός θεωρείται ο μεγαλύτερος πολωνός συνθέτης όλων των εποχών και είναι γνωστος σε όλο τον κόσμο ως ο «ποιητής του πιάνου».


Ο Robert Alexander Schumann γεννήθηκε στο Zwickau της Γερμανίας στις 8 Ιουνίου 1810 και, ομόφωνα, θεωρείται ως ένας από τους πιο λαμπρούς συνθέτες του Ρομαντισμού. Ο Schumann είχε μια πολύ σύντομη και δύσκολη ζωή. Ενώ ακόμα ήταν νέος, έχασε τη χρήση του τέταρτου δάχτυλου στο δεξί του χέρι και αναγκάστηκε να διακόψει τη σταδιοδρομία του στο πιάνο. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην σύνθεση μουσικής με την οποία άρχισε να εκφράζει τη βαθιά ανησυχία και το πάθος του. Εκτός από τις πολλές συνθέσεις του για ορχήστρα ο Schumann είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις συνθέσεις του για πιάνο του, με τις οποίες έφθασε στο υψηλότερο σημείο της καλλιτεχνικής ωριμότητας του. Ο Γερμανός συνθέτης λέγεται πως είχε κολακευτικά λόγια για τον Πολωνό σύγχρονό του: " Μπορείτε να αναγνωρίσετε τον Chopin ακόμη και σε στιγμές της σιωπής ".

Το Φιλοτελικό και Νομισματικό Γραφείο του Βατικανού κυκλοφόρησε φέτος ένα folder με τίτλο "Die Emissionis Nº 2", το οποίο περιλαμβάνει την σειρά των γραμματοσήμων και ένα feuillet αφιερωμένο στους δύο μεγάλους συνθέτες. Το πακέτο περιέχει επίσης ένα CD με μια επιλογή μουσικής από τους δύο συνθέτες.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 20.09.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: 200τία από γεννήσεις των Φρ. Σοπέν και Ρ. Σούμαν
ΑΞΙΑ: € 0,65, € 1,00, € 4,40
ΧΩΡΑ: Βατικανό

Πηγή: http://www.vaticanstate.va/EN/Services/Philatelic_and_Numismatic_Office/_dettaglio_emissioni--id--Shop%20Francobolli--cat--2010--prod--F_2010_010.htm