ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Το Κάστρο Topolčany










Τα ερείπια του κάστρου στο Topolčany δεν ανήκουν στα πιο γνωστά μνημεία της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Ένας από τους λόγους θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι, εκτός από τα οικοδομικά υλικά, σχεδόν κανένα από τα ειδικά αρχιτεκτονικά τμήματα δεν έχει συντηρηθεί. Παρ 'όλα αυτά, τα ερείπια είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό δείγμα στον τομέα της άμυνας των κάστρων, ιδιαίτερα από το τέλος του 13ου αιώνα μέχρι τον 17ο αιώνα. Τα ερείπια του κάστρου του Topolčany, τα οποία βρίσκονται πάνω στο βράχο, πάνω από το χωριό Podhradie, αποτελούνται από υψηλό κατοικημένο πύργο που περιβάλλεται από ημικυκλικό τείχος με καλοδιατηρημένο προσωρινό ψηλό ξύλινο φράχτη.

Δυο χρόνια αργότερα αυτό το τείχος περιεκλείσθη από εξωτερική πτέρυγα με σχισμές για τόξα (για τους τοξότες). Οι παλαιότερες κατασκευές, ο πύργος και το ημικυκλικό τείχος, χρονολογούνται από τα τέλη του 13ου και 14ου αιώνα. Στην πλέον πρόσφατη βιβλιογραφία (Μ. Bona) συσχετίζονται με την οικογένεια του Mathias Czak. Ωστόσο, τα άλλα κτίσματα του κάστρου είναι νεότερα. Μέγαρο - κατοικία στο βορειοανατολικό τμήμα με τις αυλές, εκ των οποίων μόνο τα θεμέλια είναι περισσότερο ή λιγότερο συντηρημένα, χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Ένας από τους τοίχους του στην ανατολική πλευρά στρεφόταν πάνω από την ενιαία είσοδο στις αυλές του κάστρου. Για την υπεράσπιση του κάστρου εχρησιμοποιούντο επιλογές που έδινε το φυσικό έδαφος, για παράδειγμα η είσοδος στις αυλές καλύφθηκε με γέφυρα πάνω από την τάφρο.

Πιο πολύπλοκο αμυντικό σύστημα, το αποκαλούμενο «αμυντικό τείχος» με ενισχυμένες πύλες, χρονολογείται όχι νωρίτερα από τον 16ο αιώνα. Η όψη του είναι αρκετά συντηρητική, και επιπλέον το αστεροειδές φρούριο ταιριάζει με τα πρότυπα του μεσαίωνα. Η περιοχή των παλαιών αυλών του κάστρου άνοιξε αρκετές φορές λόγω της απειλής των τουρκικών επιθέσεων. Στις αρχές του 17ου αιώνα ο υποστηρικτής Αψβούργων, Zsigmond Forgach, έκανε τις τελευταίες, ουσιαστικές, προσαρμογές και έτσι η λειτουργία της άμυνας του κάστρου ενισχύθηκε με νέους πύργους – σκοπιές πάνω στο αμυντικό τείχος. Το τμήμα του αγροκτήματος κτίστηκε κοντά στο κατοικούμενο του κάστρου και το παλαιότερο παλάτι επίσης, υπέστη μικρή ανακαίνιση. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο τελευταίος ιδιοκτήτης του, ο επιχειρηματίας και μεγιστάνας Αύγουστος Stummer, πραγματοποιήθηκε κάποιες μικρές επεμβάσεις, όπως η ανεξάρτητη οροφή του πύργου, που είναι το αποτέλεσμα της ρομαντικής αντίληψής του για το Μεσαίωνα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 17.09.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: Το Κάστρο Topolčany
ΑΞΙΑ: € 0,40
ΧΩΡΑ: Σλοβακία

Πηγή: http://www.pofis.sk/index.php?id=2439&prod=6060