ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά - το Τζαμί της Cordoba και τα Τείχη του Lugo




























Το τζαμί ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO το 1984. Το Feuillet απεικονίζει μια πλευρική πόρτα από την εποχή της Αλ-Χακάμ ΙΙ, ενώ το στρογγυλό γραμματόσημο μοιάζει με ένα κέρμα των 2 ευρώ που προβάλλει κίονες, καμάρες και τα κιονόκρανα του εσωτερικού του τζαμιού.
Η περίοδος της δόξας του μνημείου ξεκίνησε τον όγδοο αιώνα, όταν το μεγαλείο της Κόρδοβα συναγωνιζόταν την Κωνσταντινούπολη, τη Δαμασκό και τη Βαγδάτη. Αυτό το στολίδι της αρχιτεκτονικής του χαλιφάτου χτίστηκε σε μια περιοχή των Βησιγότθων όπου παλαιότερα βρισκόταν μια βασιλική των Βησιγότθων. Το Τζαμί Alhamra, όπως είναι γνωστό, άρχισε να χτίζεται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Abderrahman Ι και υπέστη πολλές μεταγενέστερες αλλαγές και επεκτάσεις από επόμενους ηγεμόνες.
Το δέκατο τρίτο αιώνα, επί βασιλείας του Fernando III του Αγίου, το τζαμί έγινε χριστιανική μητρόπολη.

Τα Ρωμαϊκά τείχη του Lugo δηλώθηκαν Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2000. Έχουν μήκος πάνω από 2 χιλιόμετρα και περιβάλλουν το παλιό τμήμα της πόλης. Υποθέτουν ότι χτίστηκαν κατά το δεύτερο ήμισυ του τρίτου αιώνα. Αυτή η αμυντική δομή διατηρεί σήμερα 71 από τους αρχικούς 80 πύργους της, οι περισσότεροι από αυτούς κυκλικοί. Είχε πέντε πύλες που αντιστοιχούν στις σημερινές Porta Miñá, False , San Pedro , Nova και Santiago. Δεδομένου ότι η πόλη επεκτάθηκε μεταξύ 1853 και 1921, άνοιξαν άλλες πέντε πύλες, οι σημερινές San Fernando, bishops Izquierdo, Aguirre and Odoario και Estación.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 17.09.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά - το Τζαμί της Cordoba και τα Τείχη του Lugo
ΑΞΙΑ: 2 x 0,34 €
ΧΩΡΑ: Ισπανία

Πηγή: http://www.correos.es/comun/filatelia/2010/0450_10-seleccionaSello.asp?idSello=6092010&idiom=ENG&idiomaWebActual=ES