ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

90ή επέτειος από την ανακήρυξη της Παναγίας του Loreto ως προστάτιδος των επιβατών αεροπορικών μεταφορών












Το Ιερό Προσκύνημα του Loreto είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα Προσκυνήματα της Παναγίας στην Ιταλία. Στο εσωτερικό του υπάρχει η Αγία Οικία της Ναζαρέτ, ο τόπος όπου έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Το οίκημα στεγάζει ένα άγαλμα της Παναγίας που ονομάζεται Black Madonna. Το πρωτότυπο άγαλμα καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1921 και αντικατεστάθη το επόμενο έτος, από ένα αντίγραφο που έγινε από τον Leopoldo Celani που χρησιμοποίησε ξύλο κέδρου Λιβάνου από τους κήπους του Βατικανού. Το 1920 ο Πάπας Βενέδικτος XV ανακήρυξε την Παναγία του Loreto «Προστάτιδα των αεροπορικών ταξειδιών», αφού , σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Οικία είχε μεταφερθεί με Αγγέλους από τη Ναζαρέτ στο Loreto, ένα σύμβολο της ανθρωπότητας που ταξιδεύει ανά τον κόσμο.
Η εικόνα στο αερόγραμμα εικονίζει την χάλκινη πλάκα, προσαρτημένη στο αεροσκάφος, που αναπαριστά ακριβώς την πτήση της Αγίας Οικίας που μεταφέρεται από αγγέλους με την Παναγία καθισμένη στην κορυφή. Σε επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Tonucci, αρχιερέα του Loreto, για την 90η επέτειο της ανακήρυξης , ο Πάπας Βενέδικτος XVI υπενθυμίζει πως η Παναγία του Loreto είναι  «... προστάτης όλων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών, ανεξαρτήτως εθνικότητας ... » και ως εκ τούτου θεματοφύλακας όλων αυτών που ταξιδεύουν. Ο Πάπας τόνισε επίσης πως «... τα αεροσκάφη έχουν γίνει καθημερινό και απαραίτητο μέσο για την συνάντηση μεταξύ ατόμων διαφορετικών πόλεων και των εθνών ... » και ότι « ... ο διάλογος για την ειρήνη ... μπορεί να υπολογίζει σε αυτό το μεταφορικό μέσο για να προωθηθεί μια άμεση συνάντηση μεταξύ των ηγετών στον κόσμο ...».

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 20.09.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 90ή επέτειος από την ανακήρυξη της Παναγίας του Loreto
ως προστάτιδος των επιβατών αεροπορικών μεταφορών 

ΑΞΙΑ: € 1,00
ΧΩΡΑ: Βατικανό

Πηγή: http://www.vaticanstate.va/templates/dettaglio_emissioni.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7bFFA71871-03F8-467C-AAD4-463FD3D90F93%7d&NRORIGINALURL=%2fEN%2fServices%2fPhilatelic_and_Numismatic_Office%2f_dettaglio_emissioni%2ehtm%3fid%3dShop%2520Francobolli%26cat%3d2010%26prod%3dF_2010_014&NRCACHEHINT=Guest&prod=F_2010_014&id=Shop%20Francobolli&cat=2010