ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ.....

Καλωσορίσατε στο blog μας, που αποτελεί συνέχεια των 15νθημέρων ενημερωτικών δελτίων μας, με ειδήσεις κυρίως για τις νέες κυκλοφορίες, εκθέσεις, και links, τα οποία βρίσκουμε ενδιαφέροντα.

Μια νέα προσπάθεια αρχίζει. Και για να ευοδωθεί, χρειάζεται η συμμετοχή όλων. Εκτός από τα σχόλια και την κριτική, που είναι καλοδεχούμενη γιατί μόνο έτσι θα διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, θέλουμε να γνωρίζουμε το θεματικό πεδίο με το οποίο ασχολείται ο καθένας, ώστε, κάθε φορά που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία κάτι σχετικό, να το περιλαμβάνουμε στις σελίδες μας.

Σας ευχόμαστε καλή περιήγηση.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης του Βατικανού










Οι αρχές της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού πάνε πίσω στον τέταρτο αιώνα, μια εποχή που υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για την Scrinium της Ρωμαϊκής Εκκλησίας, που ήταν βιβλιοθήκη και αρχείο. Ο Πάπας Ευγένιος IV διέταξε την πρώτη απογραφή της Βιβλιοθήκης, μια πρώτη συλλογή από 350 ελληνικά και λατινικά χειρόγραφα, που αργότερα κληρονόμησε ο διάδοχός του Νικόλαος V, ο οποίος διεύρυνε σημαντικά τη συλλογή με την απόκτηση χειρογράφων και τη μεταγραφή άλλων. Όταν πέθανε, η παπική συλλογή ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, και αποτελείτο από περίπου 1.500 χειρόγραφα. Μόνο με τον Σίξτο IV και την Παπική Βούλα Ad decorem militantis Ecclesiae (1475) τα χειρόγραφα έγιναν μέρος μιας πραγματικά σύγχρονης βιβλιοθήκς με διάφορες συλλογές και οικονομικούς πόρους.

Το 1587 ο Σίξτος V αποφάσισε να κατασκευάσει νέες και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις για τη Βιβλιοθήκη, αναθέτοντας το έργο στον αρχιτέκτονα Domenico Fontana. Το νέο κτίριο, που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη ακόμη, κτίστηκε στο κλιμακοστάσιο που χώριζε το Cortile del Belvedere από την αυλή, που είναι πλέον γνωστή ως Cortile della Biblioteca. Στον τελευταίο όροφο στεγάζονται συλλογές στο μεγάλο διακοσμημένο δωμάτιο με δύο κλίτη που είναι γνωστό ως Salone Sistino. Το 1738 στην Βιβλιοθήκη προστίθενται ελληνικά και ρωμαϊκά καλλιτεχνικά έργα, ειδικότερα, μια νομισματική (Medagliere) συλλογή του Καρδιναλίου Alessandro Albani, η μεγαλύτερη του είδους της, εκείνη την εποχή, μετά από αυτή του βασιλιά της Γαλλίας. Επί Λέοντος XIII, ξεκίνησε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού με τη θητεία του ιησουίτη Νομάρχη, Franz Ehrle, ο οποίος ενέκρινε ένα σύστημα καταλογογράφησης το οποίο παρέμεινε σε χρήση μέχρι το 1985, όταν αναπτύχθηκε ένα μηχανογραφημένο σύστημα. Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού θα ανοίξει για το κοινό στις 20 Σεπτεμβρίου 2010, μετά από τρία σχεδόν χρόνια ανακαίνισης.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 20.09.2010
ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΙΡΑΣ: Επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης του Βατικανού
ΑΞΙΑ: € 0,65 & € 0,85
ΧΩΡΑ: Βατικανό

Πηγη: http://www.vaticanstate.va/EN/Services/Philatelic_and_Numismatic_Office/_dettaglio_emissioni--id--Shop%20Francobolli--cat--2010--prod--F_2010_015.htm